Αλουμίνιο το υλικό των θαυμάτων στη δόμηση

ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ

Από την περίοδο που το αλουμίνιο πρωτοχρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή συστημάτων και κατ’ επέκταση κουφωμάτων έχουν περάσει πλέον αρκετές δεκαετίες. Παρατηρώντας την εξέλιξη της χρήσης του αλουμινίου για την παραγωγή κουφωμάτων όλα αυτά τα χρόνια, μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι η πορεία του ήταν εξαιρετικά ανοδική.

Χρόνο με το χρόνο το αλουμίνιο κέρδιζε την ελληνική και όχι μόνο αγορά γεγονός που οδηγούσε στην περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξη των συστημάτων αλουμινίου. Φτάνοντας στις μέρες μας, τα στοιχεία καταδεικνύουν μία υψηλότατη χρήση του υλικού αυτού στην κατασκευή πορτοπαραθύρων και γενικότερα στον τομέα της οικοδομής και των κατασκευών.Φυσικά το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της κυριαρχίας του αλουμινίου και ειδικά του ελληνικού αλουμινίου, ήταν η χρησιμοποίησή του σε πλήθος κατασκευών στα πλαίσια των Ολυμπιακών Αγώνων. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι πέραν της δόμησης, η χρήση του αλουμινίου είναι ευρύτατη και σε πολλούς άλλους τομείς: μεταφορές (αυτοκινητοβιομηχανία, αεροναυπηγική, σιδηρόδρομος κ.λπ.), συσκευασία, ηλεκτρικές εφαρμογές, ιατρική.Κάθε χρόνο πλέον, εκατομμύρια πόρτες και παράθυρα αλουμινίου εγκαθίστανται σε παγκόσμιο επίπεδο τόσο σε περιπτώσεις νέων κτιρίων όσο και σε περιπτώσεις παλαιών.Γιατί όμως το αλουμίνιο κατάφερε μέσα σε μικρό χρόνο ζωής σε σχέση με άλλα υλικά να κατακτήσει την αγορά και να χαρακτηρίζεται ως το υλικό των θαυμάτων στη δόμηση και όχι μόνο; Ως το υλικό του 20ού αιώνα;Ως πολύτιμο υλικό;

Οι χαρακτηρισμοί αυτοί είναι κάθε άλλο παρά τυχαίοι. Το αλουμίνιο έχει κάποιες ιδιότητες, πολύτιμες θα έλεγε κανείς που το καθιστούν ως το ιδανικό υλικό για τις κατασκευές οι οποίες με τη σειρά τους είναι ιδιαίτερα αποδοτικές, εξαιρετικά ποιοτικές, ανθεκτικές και λειτουργικές.

Ένα υλικό με αναρίθμητα πλεονεκτήματα …

Είναι δύσκολο να απαριθμήσει κανείς στατικά τα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα ενός υλικού όπως το αλουμίνιο, δεδομένου ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας, της επιστήμης και η συνεχής χρήση του μπορεί με την πάροδο ενός εύλογου χρονικού διαστήματος και την ανακάλυψη νέων ιδιοτήτων να φέρουν στο φως κι άλλα θετικά στοιχεία.

Σήμερα, μία καταγραφή των πολύτιμων ιδιοτήτων του αλουμινίου και των πλεονεκτημάτων των κουφωμάτων από αλουμίνιο είναι η ακόλουθη:

. Αντοχή στις καιρικές συνθήκες (ηλιακή ακτινοβολία). Στη χώρα μας και γενικότερα στις μεσογειακές χώρες που η ηλιοφάνεια είναι μεγάλη και η θερμοκρασία υψηλή, το αλουμίνιο αναδεικνύεται ως η καλύτερη περίπτωση για κουφώματα.

. Εξαιρετική ανθεκτικότητα στην ατμοσφαιρική διάβρωση. Το αλουμίνιο στη φυσική του μορφή είναι καλυμμένο από λεπτό στρώμα οξειδίου που προσδίδει αντοχή στην παραπέρα οξείδωση (αυτο- παθητικοποίηση). Επιπλέον το συνθετικό χρώμα της ηλεκτροστατικής βαφής προσδίδει επιπλέον προστασία χάρη στην αδράνειά του.

. Δε ρωγματώνεται.
. Δεν απορροφά υγρασία.
. Δε διογκούται από την έκθεσή του στη φύση.
. Αντοχή στη φωτιά (παραμένει άκαυστο σε υψηλές θερμοκρασίες). Κατά την καύση δεν παράγεται καπνός.
. Ευελιξία στο σχεδιασμό συστημάτων για κουφώματα.
. Ευκολία στην επεξεργασία και στη διαμόρφωση.
. Η πρώτη ύλη δε μαγνητίζεται.
. Ελαφρότητα και χαμηλό ειδικό βάρος σε σχέση με άλλα μέταλλα.

Ο σύγχρονος σχεδιασμός προφίλ αλουμινίου δίνει τη δυνατότητα κατασκευής ελαφριών διατομών γύρω στο 1kg/προφίλ, το οποίο δεν υστερεί καθόλου στην αντοχή της κατασκευής. Είναι εξαιρετικά ελαφρύ και δεν επιβαρύνει με φορτία την οικοδομή.

. Μπορεί να τυποποιηθεί και να πάρει οποιαδήποτε μορφολογία και οποιαδήποτε διάσταση.

. Εύκολη συντήρηση & καθαρισμός.

. Θερμομονωτικά προφίλ εξασφαλίζουν τη θερμομόνωση των κτιρίων.

– Άριστα αποτελέσματα θερμομόνωσης – ηχομόνωσης, τα οποία εξαρτώνται από το τζάμι και τη χρήση των λαστίχων και επίσης τα βουρτσάκια στην περίπτωση των συρόμενων.

. Είναι εύπλαστο και ικανό για κάθε είδους κατασκευαστική εφαρμογή, μοντέρνα ή παραδοσιακή. Ως αποτέλεσμα εξασφαλίζεται απεριόριστη δυνατότητα εφαρμογών:πόρτες, παράθυρα, αίθρια, υαλοπετάσματα, κάγκελα, ρολά, αντικωνωπικά κ.λπ.

. Πολύ καλές μηχανικές αντοχές (αντοχή σε εφελκυσμό, αντοχή σε διάτμηση, αντοχή στη θραύση και στη θλίψη).

. Θερμική διαστολή: τήρηση αρχικών διαστάσεων του κουφώματος στην επίδραση της θερμότητας.

. Γενικά παραμένει αναλλοίωτο σε όλες τις εποχές.

. Φινίρισμα: Δύο τρόποι φινιρίσματος ανοδίωση και ηλεκτροστατική βαφή. Με την ηλεκτροστατική βαφή δίνεται η δυνατότητα μίας εξαιρετικά πλούσιας ποικιλίας τόσο χρωματισμών όσο και υφής του χρώματος (σαγρέ μεταλλικό κ.λπ.). Πλέον, υπάρχει δυνατότητα για βαφές σε αποχρώσεις ξύλου και μαρμάρου. Ποικιλία βαφών (ηλεκτροστατική βαφή – πολυχρωμία /ανοδίωση – μεταλλική υφή / ειδικές βαφές/βαφές απομίμησης ξύλου -μαρμάρου).

. Μεγάλη διάρκεια ζωής των χρωματισμών.

. Τα προφίλ των στοιχείων αλουμινίου παρουσιάζουν μεγάλη ακρίβεια διαστάσεων και έτσι επιτυγχάνεται στεγανότητα των στοιχείων των κουφωμάτων που εφάπτονται μεταξύ τους. Η ακρίβεια των διαστάσεων παραμένει αναλλοίωτη με την πάροδο του χρόνου χάρη στη σταθερότητα του αλουμινίου στις υγροθερμικές μεταβολές.

. Η υψηλή μηχανική αντίσταση των προφίλ αλουμινίου επιτρέπει τη μείωση του πάχους του πλαισίων προς όφελος της γυάλινης επιφάνειας ή διευκολύνει την κατασκευή πλαισίων μεγάλων διαστάσεων με διατομές προφίλ σχετικά περιορισμένες.

. Στα κουφώματα αλουμινίου οι απώλειες που οφείλονται στη διείσδυση του αέρα είναι σχετικά περιορισμένες.

. Είναι 100% ελληνικό προϊόν.

. Το αλουμίνιο είναι άφθονο στη φύση (αφθονία φυσικών πόρων προέλευσης).

. Προσφέρει απεριόριστη λειτουργικότητα στα κουφώματα και δυνατότητα χρησιμοποίησης διαφόρων μηχανισμών που διευκολύνουν τη σωστή λειτουργία του κουφώματος.

. Κόστος εξοπλισμού για μία κατασκευαστική επιχείρηση κουφωμάτων αλουμινίου, μικρό σε σχέση με άλλα υλικά.

. Η Α’ ύλη δεν είναι τοξική.

. Η Α’ ύλη δεν υφίσταται γήρανση.

. Ατελείωτη ποικιλία διατομών.

. Άριστη τελική εξωτερική εμφάνιση.

. 100% ανακυκλώσιμο υλικό.

Υγεία – Οικολογία

Το «πράσινο μέταλλο» που σέβεται το περιβάλλον

. Οι κανονισμοί που διέπουν τα υλικά δόμησης, τα τελευταία χρόνια έχουν και την ευθύνη να λαμβάνουν υπόψη και θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

. Στα πλαίσια αυτά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το αλουμίνιο αποτελεί ένα οικολογικό υλικό το οποίο συμβάλλει και θα συμβάλλει όλο και περισσότερο στην αειφόρο ανάπτυξη.

. Καταρχήν, το αλουμίνιο και όλα τα κράματά του με άλλα μέταλλα, είναι υλικό φυσικής προέλευσης δεδομένου ότι προέρχεται από πετρώματα της γης και η διαδικασία της απομόνωσής του γίνεται ηλεκτρολυτικά. Ως αποτέλεσμα μετά το τέλος της ωφέλιμης ζωής των προφίλ και των φύλλων αλουμινίου, η φύση δεν δυσκολεύεται να τα ενσωματώσει αφού δεν αποτελούν για αυτήν ξένα στοιχεία.

. Το αλουμίνιο ανακυκλώνεται 100%, με αποτέλεσμα να μην ενέχει κινδύνους για την υγεία και τον πλανήτη. Το αλουμίνιο είναι ιδανικό υλικό για ανακύκλωση για τους ακόλουθους λόγους:

– Mπορεί να διαχωριστεί εύκολα από τα άλλα υλικά και έτσι η διαλογή του δεν απαιτεί υψηλό κόστος.

– Η ανακύκλωση του αλουμινίου είναι μια διαδικασία που μπορεί να επαναλαμβάνεται συνεχώς.

– Για την παραγωγή του μετάλλου που προέρχεται από την επαναχύτευση μεταχειρισμένων προϊόντων και απορριμμάτων από αλουμίνιο (scrap) απαιτείται μόνον το 5% της ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή πρωτόχυτου μετάλλου, δηλαδή εκείνου που παράγεται από τον βωξίτη.

. Πάνω από το 1/3 του αλουμινίου που καταναλώνεται στην Ευρώπη για την παραγωγή διαφόρων τελικών προϊόντων προέρχεται από δευτερόχυτο αλουμίνιο (ανακύκλωση).

. Επιπρόσθετα χαρακτηριστικά τα οποία επιβεβαιώνουν τον οικολογικό χαρακτήρα του αλουμινίου είναι:

– Χαμηλή τοξικότητα.

– Δεν έχει αρνητικές επιδράσεις στο εργασιακό περιβάλλον όπου παράγεται το κούφωμα.

– Δεν έχει επίσης επιδράσεις στην υγεία και το περιβάλλον όταν καίγεται.

. Η ενεργειακή αποδοτικότητα της αρχικής παραγωγής και της κατασκευής αλουμινίου βελτιώνεται συνεχώς μέσω της ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών και της συνεχούς τεχνολογικής βελτίωσης των υπαρχουσών εγκαταστάσεων. Οι πόροι βωξίτη, αν και άφθονοι, συντηρούνται επειδή τα προϊόντα αλουμινίου ανακυκλώνονται.

. Η βιομηχανία αλουμινίου έχει ένα αποδοτικό, οικονομικό και περιβαλλοντικά υγιές σύστημα ανακύκλωσης που εξασφαλίζει ότι το αλουμίνιο επαναχρησιμοποιείται κατ’ επανάληψη, σώζοντας και τις πρώτες ύλες και την ενέργεια.

. Τα προϊόντα δόμησης αλουμινίου κάνουν τα κτίρια ελαφρύτερα, χρησιμοποιούν τις λιγότερες πρώτες ύλες, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και είναι αποδοτικότερα ως αποτέλεσμα των χαμηλών αναγκών συντήρησης.

. Χάρη στα μοναδικά χαρακτηριστικά τους, τα προϊόντα αλουμινίου μπορούν να διαδραματίσουν έναν κεντρικό ρόλο στην επίτευξη του βιώσιμου κτιρίου. Οι αρχιτέκτονες και οι σχεδιαστές έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν νέες έννοιες δόμησης για να αντιμετωπίσουν τις περιβαλλοντικές προκλήσεις της επόμενης χιλιετίας.

Σε μια σύγχρονη κοινωνία όπου η εξοικονόμηση πλουτοπαραγωγικών πόρων και η προστασία του περιβάλλοντος αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία τα οικολογικά πλεονεκτήματα του αλουμινίου έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα.

Πηγή:profilnet.gr